Vintersykle for første gang? 

Vintersykle for første gang? 

Hvordan skifte til vinterdekk?

Å skifte piggdekk på sykkel, kan for mange oppleves som strevsomt. Dem er ofte litt stivere og hardere å få på. Ta med dekk og felg inn i varmen, la dekket få litt tid på seg så vil du oppleve at det mykner litt og ikke er fult så strevsomt å få på.

En annen ting å huske, er at du bør ha mindre luft i piggdekk enn vanlige dekk. Da får du bedre veigrep. 30 psi er ideelt.

Det anbefales å kjøre litt med piggdekkene på asfalt før du starter på vinterføre.
Grunnen er at piggene skal få feste seg skikkelig i dekkene. Kjører du dem ikke inn, kan du risikere å miste pigger. En rolig innkjøring på 40 – 50 km på bar asfalt burde holde.

 

Bremsing på vinterstid:

Spinn sykkelshop sier at selv med 106 pigger er det lett på bremse på snø, og med 160 pigger har du ordentlig gode bremser på snø. Og understreker at piggene ikke tar bort isen, det kjennes bare sånn ut.

Piggdekk gjør at du ikke sklir sidelengs og at du sykler ganske trygt i svingene, men de hjelper deg ikke mye dersom du må bråbremse. Det er derfor enda viktigere å sykle passivt og forsiktig om vinteren enn i sommersesongen.

Hvor mange pigger trenger du?

Det kommer an på hvor du skal sykle. Sykler du en fast og flat løype, kan du gå for rimelige dekk med 106 pigger, men skal du sykle på brattere og glattere underlag, bør dekkene ha flere pigger, gjerne fra 160 og oppover til 294.

Det er 3 faktorer som i hovedsak avgjør hva slags piggdekk du trenger: Sykkeltype, kjørestil og hva slags underlag du sykler mest på.

Bruker man sykkelen i byen og på gang og sykkelvei, trenger du derfor ikke de råeste og dyreste piggdekkene. Dekk med få pigger ruller bedre, er billigere og gir ok grep på is og hardpakket snø. Dekkene med mange pigger er tunge å få fart på når asfalten er bar. De egner seg best når det er skikkelig vinter med masse is og snø.

Er vel egentlig i hovedsak dem som sykler aggressivt utenfor allfarvei som bør gå for dekk med mange pigger. Da kan du oppleve marka på en helt ny måte! Grepet er helt rått, og farten og flyten på opptråkkete stier er fantastisk når hindringene er jevnet ut av snø og is.

Det er ikke påbudt med piggdekk om vinteren, men du må følgeVegtrafikklovens paragraf 3 , som sier at man «skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom…»

Både Hårfagrerittet og Spinn Sykkelshop vil anbefale å kjøre på piggdekk om du skal sykle ute på vinterføre.

Hvilket dekk skal du kjøpe?

Hos Spinn Sykkelshop anbefaler de å kjøpe dekk med 160 pigger. De «limer» seg liksom til underlaget og gir trygghet på holkeføre. Gå heller ikke for det aller rimeligste, da risikerer du at dem har veldig kort levetid.
Det finnes piggdekk til terrengsykler med 26- og 29-tommershjul (husk at 29-tommer egentlig er 28-tommer), og til hybrid og Cyclocrossykler med 28-tommers hjul.

 

Skulle det være flere ting du lurer på, er Spinn Sykkelshop kjempeglade for å kunne bistå med råd og tips.

 

Ukens tilbud fra Spinn Sykkelshop:

Piggdekk til hybrid 28’’ 622 – 50 % rabatt !!!!!

 

Pigg dekk - Spinn Sykkelshop

 

Spinn

 

 

Hårfagrerittet