Ukas profil: Synnøve Rønnestad

Ukas profil: Synnøve Rønnestad

I dag har vi en litt spesiell og samtid veldig inspirerende historie å fortelle dere. Vi har snakket med Synnøve Rønnestad som i våres lå lenket til senga etter en hjernesvulst operasjon. Da vi registrerte at hun var begynt å sykle i opptreningen, tok vi kontakt og utfordret henne til å sykle Hårfagrerittet 2016. Det tok ikke lange tiden før hun sa «JA det skal jeg».

Synnøve er 47 år, har 4 barn, to jenter og to gutter på 15, 17, 21, 25 år. Ugift.

Har jobbet i treningsbransjen i 30 år som instruktør og er bl.a. instruktør i Kettlebells og Yoga i både grupper og som Personlig Trener.

Hun er også Ambulanseutdannet og har jobbet som det tidligere.

Synnøve har også Høyskoleutdanning som faglærer i flere fag som Idrett, kunst og håndverk, design og redesign og religion.

Vi ville høre hvor hun henter viljestyrken og motivasjonen sin fra.

 

1. Hekta på sykling?

Jepp, man er vel litt det, når man sykler hver uke og setter kursen rundt Vannverksveien alene, uten å ha syklet der før, bare fordi.

 

2. Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for deg?

Bruker sykkel som fremkomstmiddel hver dag. Er i rehabilitering, så sykkelen er min beste måte å få opp styrken igjen i muskler og ledd. Ellers har jeg egentrening på Aerobicsenteret, yoga og div gruppetimer. Har nå også våget meg på spinning timer!

 

3. Favoritt treningsøkt?

På sykkelen er det helt max å få oppleve variert terreng og ikke minst natur. “Bittersweet” som at jeg tror jeg ikke vil overleve underveis i oppoverbakker men fryder meg og har glemt det så snart det går nedover. Liker ellers variert trening, alt fra yoga til kondisjon og styrketrening.

 

4. Hvor liker du helst å sykle? Sted, veier, terreng, sti, grus o.l.

Ja takk til alt! Men helst vekk fra trafikk og by. Bonus å få med naturopplevelse i tillegg til god trening.

 

5. Når/ hvordan og hvorfor begynte du å sykle?

Jeg begynte i fjor, sensommer 2014. Superskeptisk på lånt sykkel, kun for jeg ble lokket ut på “luftetur”.  Hadde ikke syklet siden ungdomskolen. Aldri hatt noe til overs for å sykle, du fant meg heller aldri på en spinningsykkel. …fikk jo vondt i baken!

Men i vår ble jeg alvorlig syk med hjernesvulst og hadde en stor operasjon. Jeg var lenket til sengen i over to måneder og muskelsvinnet ble alvorlig. Jeg måtte ha fysioterapi hjemme, trene fra bunn av.

Sykkel ble etter hvert den beste treningsmetoden og mest skånsom for sener og ledd. Sliter fremdeles med belastningsskader i Akilles pga. for stor belastning fra å gå.

Synnøve Rønnestad3A Synnøve Rønnestad2A Synnøve Rønnestad1A

 

6. Hvem inspirerer / motiverer deg?

Motivasjonen kommer av å se fremgang, presse kroppen og nå nye mål. Før jeg ble syk var jeg “truet” med at jeg burde være med på Hårfagrerittet, men så ble jeg “heldigvis” syk! Ikke tenkte jeg at det var sykkelen som skulle få meg opp og ut, så nå er det faktisk bla Hårfagrerittet som er et mål som motiverer til å stå på. Hver trening er for å kunne sykle lengre og bedre. Kjenne fremgang i styrke og kondisjon.

Ingenting av dette hadde jeg klart uten min beste venn, sykkelmotivator og trener som dro meg med første gang i fjor. Takk, Frode Tønnesen!

 

7. Mål? Kortsiktige/ langsiktige?

Å kunne sykle opp Steinsfjellet. Må jo klare det om jeg skal være med i Hårfagrerittet! Setter mål og gradvis kunne klare lengre turer, til jeg er oppe i langturer som tilsvarer ritt. En mil om gangen, er nå nær 4 mil. Godt jeg har litt tid på meg. Ellers blir det inne trening på spinning i vinter for å bedre kondisjon.

 

8. Hva gjør du for å motivere deg selv på en tung dag?

Tenker det er bedre ute enn å sutre inne. Jeg blir jo ikke bedre av å sitte i ro. Opp og ut!

 

9. Beste sykkel minne?

Det begynner å bli noen. Egentlig vanskelig og nevne en da omtrent alle turer gir en flott opplevelse og mestringsfølelse. Den første sykkelturen etter operasjonen var spesiell. Den tror jeg var neste 900 meter. Tett oppfulgt av Frode, vinglet jeg på kryss og tvers i Vangen.

 

10. Hvor mange ritt har du syklet og hvilket vil du trekke fram som det beste, morsomste?

Har ikke deltatt i noen ritt og til nå er hver tur best og har det egentlig morsomt hver gang.

 

11. Personlige rekorder / Meritter

Til nå har jeg egentlig nye rekorder hver gang. Når man starter fra null, har man en ganske synlig stigningskurve. Man kan si jeg har et greit utviklingspotensial.

 

12. Hva er du best på?

Å late som om jeg ikke holder på å “daue” på lange turer som ofte er mye oppover.

Neida…joda.  Å være positiv og optimistisk. Treningsglede.

 

13. Hva trenger du å forbedre deg på?

Utholdenhet, gireteknikk, det å like melkesyre. Terpe teknikk for å forbedre ytelse.

 

14. Andre interesser utenom sykling?

Hiking, telting, fjell, sjø, kunst, synger, musikk, film, god drikke, reise, mye innen trening og som instruktør. Barna mine og gode venner.

 

 

15. Hvordan blir det å sykle Hårfagrerittet?

Time will show!

 

16. Ditt neste ritt. Hvor og når?

Hårfagrerittet 2016, håper jeg. Skal jo det!

 

17. Tips til andre for å komme i gang med sykling? Nye, etablerte, unge og eldre…

Det er viktig å bestemme seg. Finn frem sykkelen, bruk den du har. Ikke å sykle for å prestere men oppleve! Nyt det å kunne få være ute, uansett vær. Start med korte nok turer så du kan kjenne på mestringsfølelsen. Min første tur på 900 meter og jeg var kjempestolt.

 

18. Hva er det som driver deg?

Jeg har gitt meg et år, for å komme tilbake i fysisk form igjen. Jeg har delmål, først var det 1 mil, så 2, 3 og 4 mil. Målet er jo å kunne gjennomføre hele Hårfagrerittet neste år, men først og fremst for helsen og den naturopplevelsen du får når du kommer deg ut.

 

19. Hva betyr sykkel for deg?

At jeg av alle er nesten forelsket i sykkelen min og kjenner at jeg gleder meg til å komme meg ut på den, hadde jeg ikke trodd for ett år siden. Sykkelen har fra å være noe jeg måtte tvinges til å bruke, men nå helt avhengig av og synes det er fantastisk å kunne komme seg ut og frem.

 

Tusen takk for praten Synnøve. Du viser at en kan komme langt med viljestyrke og stå på mot. Vi er mektig imponert over veien din så langt. Vi gleder oss stort til å se deg gjennomføre Hårfagrerittet 2016 med et stort smil om munnen 😀

Synnøve Rønnestad7 Synnøve Rønnestad9 Synnøve Rønnestad6 Synnøve Rønnestad4