Ukas Profil: Torill Vikshåland

Ukas Profil: Torill Vikshåland

Da er turen kommet til en av ildsjelene i sykkelmiljøet på Haugalandet, Torill Rehnberg Vikshåland. Hun er 39 år, gift og har 3 barn i alderen 9-14 år. Flyttet fra Halden til Karmøy for 15 år siden, og har ingen planer om å vende nesen permanent østover igjen.

Hun har 4 årig førskolelærerutdannelsen i Halden, men har aldri jobbet i barnehage. Etter å ha jobbet mange år i butikk jobber hun nå i et lite firma som heter Enovate. Dem driver blant annet med å utvikle løsninger for digitale prøver/eksamener. Nå er de akkurat ferdig med andre runde av digitale norskprøver for innvandrere.

 

 1.  Hekta på sykling?

Jeg er nok ikke den som er mest hekta, men jeg er definitivt mer interessert enn gjennomsnittet. Jeg har vært med i styret i CKH siden oppstarten og har arrangert noen ritt. Det tar tid, men er utrolig artig når man kommer i mål.

 

 2.  Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for deg?

Jeg er veldig lite strukturert når det kommer til trening. På høsten og våren har jeg ei terrengsykkelgruppe for 5.-7.klasse som jeg trener hver mandag. Ellers skjer det meste etter innfallsmetoden. Jeg gjør det jeg har tid og lyst til. I tillegg til sykling liker jeg godt å trene styrke, zumba, step og yoga, så det er nok å velge i. Jeg ønsker å få til 3 økter i løpet av uka, men i høst har det blitt heller labert.

 

3.  Favoritt treningsøkt?

Det aller kjekkeste jeg gjør er å være på oppdagelsesferd med Svanhild. Vi er alltid på utkikk etter nye stier å sykle, og selv om vi ofte må snu blir det en fin tur.

 

4.  Hvor liker du helst å sykle? Sted, veier, terreng, sti, grus o.l.

Jeg har brukt mye tid i Bjørgene på Torvastad, der er det mange fine stier å sykle på. I tillegg liker jeg meg også godt i Djupadalen. Siste morsomme sti jeg syklet er fra Krokavatnet ned mot anleggsveien.

 

5.  Når/ hvordan og hvorfor begynte du å sykle?

I 2008 var jeg med som sjåfør på Birken for Otto, mannen min, og en gjeng fra jobben hans. Jeg proklamerte høylytt at jeg skulle i alle fall ALDRI sykle Birken. På høsten kjøpte jeg sykkel og begynte så smått. I 2009 meldte jeg meg på både Grenserittet og Birken. Tanken bak syklinga var aldri å sykle ritt for min del, det var mer et ønske om å komme i form og svi av litt kalorier.

 

6.  Hvem inspirerer / motiverer deg?

For en tid tilbake så jeg en dokumentar om Karina Hollekim, en av verdens beste frikjørere på ski og basehopper. I 2006 fikk hun begge beina knust etter en fallskjermulykke og hun fikk beskjed om at hun aldri kunne gå igjen. Dokumentaren viser hennes vei tilbake og opptreninga for å gå Haute Route.

 

7.  Mål? Kortsiktige/ langsiktige?

 Målet med sykling er fortsatt å holde seg i form, tider er ikke spesielt viktig for meg. Jeg er mye mer opptatt av mestring, det å få til ting jeg ikke har klart før. Jeg ønsker å bli bedre teknisk og ha det gøy når jeg sykler.

 

8.  Hva gjør du for å motivere deg selv på en tung dag?

Når livet ikke går på skinner er det godt å komme seg ut. Da liker jeg godt å enten gå en lang tur, eller finne en av stiene jeg liker så godt å sykle på.

 

9.  Beste sykkel minne?

Jeg tror kanskje turen Svanhild og jeg hadde til Røros i fjor bød på en av de beste sykkelminnene. Vi syklet Bergmannsrittet, og dagen etter hadde vi en flott tur på høyfjellet. Ellers vil jeg trekke fram Danmarksturen med 5 andre damer for noen år siden.

 

10. Hvor mange ritt har du syklet og hvilket vil du trekke fram som det beste, morsomste?

Av lokale ritt har jeg syklet Nordsjørittet, Hulderrittet, Nedstrandrittet og Kraftrittet. I tillegg har jeg syklet Grenserittet, Birken, Bergmannsrittet og Geilo 24. Jeg likte veldig godt traseen og opplegget rundt Bergmannsrittet, men jeg tror Nedstrandrittet er hakket bedre. Jeg har mer sansen for de litt mindre rittene selv om det er morsomt å ha vært med på Birken etc.

 

11. Personlige rekorder / Meritter?

Min beste prestasjon er nok fra Geilo 24 2010. Konseptet på Geilo 24 er å sykle en rundbane flest mulig ganger i løpet av et døgn. Planen var å holde det gående hele natten, og med en runde i timen. Det ble til slutt 20 runder, noe som holdt til en andreplass.

 

12. Hva er du best på?

Jeg tror kanskje jeg er best på å prøve på nytt når det er noe jeg ikke får til.

 

13. Hva trenger du å forbedre deg på?

Jeg kunne med fordel blitt mye bedre i oppoverbakker. Problemet er bare at det ikke er spesielt lystbetont å trene på det, så der blir jeg nok aldri god!

 

14. Andre interesser utenom sykling?

Når familien og huset har fått sitt er det ofte ikke så mye tid til overs. Jeg liker godt å reise, bruke tid med venner og familie.

 

15. Hva tenker du om Hårfagrerittet?

Jeg har faktisk aldri syklet Hårfagrerittet. Jeg har enten vært frivillig, arrangert barnerittet eller vært dommer. Alle tingene er gøy på sin måte.

 

16. Ditt neste ritt. Hvor og når?

Jeg har ikke syklet så mange ritt de siste årene, men jeg må nok få med meg Nedstrandrittet neste år også.

 

17. Tips til andre for å komme i gang med sykling? Nye, etablerte, unge og eldre…

Alt blir morsommere når man er flere, så finn deg en å sykle sammen med. Prøv ut litt forskjellig og se hva du liker best.

 

Tusen takk for praten Torill, håper du får en flott sykkelsesong i 2015.

 

 

Hårfagrerittet