Ukens sykkel tips & triks: Tips og råd for innstilling av sykkel

Ukens sykkel tips & triks: Tips og råd for innstilling av sykkel

Innstilling og tilpassing av sykelen er et viktig element for å få en god opplevelse på sykkelen. Med riktig størrelse og innstilling kan «arbeidsbelastningen» reduseres betraktelig i forhold til en dårlig tilpasset sykkel.

NB! Tipsene er utformet for racer sykler, men det meste kan overføres til terreng og hybrid sykler med små korrigeringer etter egne ønsker og behov.

Størrelser

Innstilling av sykkelen slik at den passer din kropp er svært viktig. Feil størrelse eller innstilling kan gi seg utslag i belastningsskader, mindre effektivitet, høyere motstand osv..
Formen og utstyret kan være på topp. Dessverre hjelper dette lite hvis setet er stilt for høyt eller satt for langt tilbake.Flere sykkel butikker tilbyr nå også målinger som tilpasser sykkelen til dine eksakte mål, dette tilbudet bør veie med når du skal velge deg leverandør på sykkel. Vår samarbeidpartner Spinn Sykkelshop utfører slike målinger og tilpasninger. Om du ikke skal kjøpe ny sykkel men ønsker å optimalisere innstillingene på din sykkel, så er her er en liten innføring i hvordan du stiller inn sykkelen din.

 

Størrelser
Ramme: ben lengde x 0,65
Styrepinne (stem): individuelt
Styrebredde: i forhold til skulderbredde

 

Pedalarmer:
Ben lengde 74-79 cm: 170 mm
Ben lengde 80-84 cm: 172,5mm
Ben lengde 85-90 cm: 175 mm
Ben lengde > 90 cm : 177,5-180 mm

Sitte innstilling

SETEHØYDE

Mål skritthøyden uten sko: Stå inntil en vegg, press en bok «hardt» opp i skrittet. Merk av på veggen bak den øverste kanten på boka. Multiplisert tallet med 0,883. Dette blir setehøyden (målt fra senter krank (der hvor pedalarmene festes)  til toppen på setet) En setehøyde som er for lav er som regel bedre en å ha setet for høyt. Man får brukt de største musklene mer (lår, sete) Tråkket blir ”rundere” gjennom større ankelbevegelse. en får bedre blodgjennomstrømning
Hoftevrikk forsvinner og derigjennom ryggsmerter + sår i ”understellet”. En optimal lengde er likevel bedre da du oppnår mer styrke i tråkket og får brukt hele «sykkel muskulaturen mer effektivt.
SETE I FORHOLD TIL KRANK AKSEN:
Juster setet frem/tilbake slik at en loddelinje fra ytterst på kneet går gjennom/eller maks 1 cm bak pedalakselen. Mest mulig rett over kranken for å få aktivisert lår – bakside – sete – rygg muskulatur.
STYRET:
Utgangsmal for styrehøyde kan settes til 5-10 cm lavere enn setehøyden slik at du får en naturlig krum på ryggen.

 

STYRESTEM (den lille stangen som holder selve styret fast i sykkelen)
Lengde setespiss til styret er i stor grad individuelt i forhold til lengde overkropp og armlengde. Generelt kan lengde på underarm + 3 finger bredder være et godt utgangspunkt. Følelse av å kunne ”bruke” styret aktivt i tråkket er også viktig.

 

STYREBREDDE:
Styrebredden er avhengig av skulderbredde og er et valg som må balanseres mellom ulempen med mer drag/luftmotstand på et bredere styre opp mot fordelen ved å få ”åpnet” brystkassen å kunne puste bedre.

SKO KLOSSEN
Plasseringen av klossen under skoen er viktig. Med en sko størrelse rundt 41-42 skal du plassere klossen slik at tåballen bak stortåa er midt over pedalakselen. En som har større føtter vil plassere klossen i større avstand fra tærne, mens en som har mindre føtter (de fleste jenter) bør plassere klossen lenger frem mot tærne.
PS! Er du plaget av at føttene «brenner» på lange treningsturer eller konkurranser? Forsøk å plassere klossen lenger bak på skoen, men husk å senke setet akkurat like mye. Dette kan løse problemet.
Vinkelen på klossen må justeres rett i forhold til dine naturlige «vinkler» i kroppen (knærne). Sitt på en bordkant med føttene dinglende. Hele lår flaten skal være på bordet.
Når føttene dine henger fritt skal du notere deg vinkelen på føttene dine (pass på at knærne dine er vinklet 90°). Denne vinkelen skal være lik når du sitter fast i pedalene. Dette justeres ved å vri på klossen under skoen.
Håper dette var til hjelp, husk at Spinn Sykkleshop også kan hjelpe deg med innstillingen.
En riktig innstilt sykkel vil øke opplevelsen på sykkelen betraktelig.
LYKKE TIL!!