Ukens Sykkelprofil: Ole Christian Fagerli

Ole Christian får gleden av å være årets siste Sykkel profil.

Ole Christian Fagerli er ikke en hvilken som helst terrengsyklist. Han har bl.a. en meritt liste som ikke så veldig mange i Norge klarer å matche. Har deltatt og vunnet en hel rekke med konkurranser.

Drivkraften er vel kanskje det som utmerker seg mest i praten vår med Ole Christian. Han er lidenskapelig opptatt av terrengsykling. Jo mer terreng jo bedre.

Ole Christian er 31 år gammel og ga seg som fulltidssyklist etter 8 år foran 2014 sesongen, men har hatt det mer gøy på sykkel i sesongen som var en noen gang.

Er samboer med Ida på Skedsmo.

Er også utdannet som Helikopterteknikker og det var samtidig som jeg jobbet som dette jeg startet med sykling for å holde meg i form. Nå jobber han på Milslukern med sykkel og langrenn.

 

1. Hekta på sykling?

Det er vel det som skiller meg fra en del andre syklister i Elite klassen, jeg elsker sykkel. Ikke så nøye på å trene intervaller og gjøre alt så «riktig». Nå som jeg jobber ved siden av så er jeg mest opptatt av å gjøre det jeg syntes er gøy på sykkel. Som oftest blir det stiturer med sekk på ryggen og jakting på nedover Strava Segmenter. Det var slik jeg trente i 2014 sesongen og man kommer i grei form av det også, og ikke minst er mye morsommere.

 

2. Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for deg?

Nå er det umulig å si da jeg trener etter vær, føre og hva jeg har lyst til. Om vinteren blir det ski eller løping om det ikke er skiføre som i vinter i ukedagene. Da 3-4 løpeturer på ca 1 time og ski i helgene på vinteren. I fjor hadde jeg vel 7 timer snitt i uken så er ikke blant de som trener mest.

 

3. Favoritt treningsøkt?

Favorittøkt er uten tvil en skikkelig bra stitur i bratt terreng. Er også veldig glad i lange skiturer i halv hardt tempo.

 

4. Hvor liker du helst å sykle? Sted, veier, terreng, sti, grus o.l.

Uten tvil sti. Sykler veldig veldig lite på asfalt eller grus. Og når jeg gjør det er det stort sett som transport til sti. Eller rett i forkant av grusritt.

 

5. Når/ hvordan og hvorfor begynte du å sykle?

Jeg begynte å sykle tirsdagen før Raumrittet i 2003. Kjøpte da en sykkel i forbindelse med at jeg hadde sluttet med Motor Cross og måtte holde meg i form når jeg jobbet med Helikopter. 2003 var et år jeg syklet litt, 2004 syklet jeg mye sportsklasser og i 2005 hadde jeg mitt første år i Elite klassen. Noe som gikk over all forventning med 3. plass i NM og seier i Norgescupen sammenlagt.

 

6. Hvem inspirerer / motiverer deg?

Det er ikke noe person egentlig, mer driften etter å sykle fortere. Eller klare/meste noe nytt. Nå som jeg ikke satser som jeg gjorde og sykler for gøy er det fortsatt for å mestre, klare et mål og ha kule opplevelser.

 

7. Mål? Kortsiktige/ langsiktige?

Jeg har ikke noe langsiktige mål når det gjelder sykling mer. Da blir det mer målsetninger i forbindelse med jobb. Men jeg har jo hele tiden noen mål jeg setter for meg selv og for 2015 er det i utgangspunktet: Under 2.55 i ski birken, topp 30 I Megavalanche, kjempe topp 5 i den norske Enduro serien, seier i UltraBirken, topp 3 i Terrengsykkelrittet og topp 3 i NM rundbane. Får jeg trent som jeg trur og håper er det realistisk, men nå som jeg jobber fullt er det ikke like lett å prikke form.

 

8. Hva gjør du for å motivere deg selv på en tung dag?

Det har vært mange tunge dager og det er alltid forskjellig hva man motiverer seg med. Men stort sett så er det dårlig samvitighet som får meg ut. Jeg vet jeg får dårlig samvitighet hvis jeg ikke drar ut. Nå som jeg stort sett trener det jeg vil og ikke noe spesielt opplegg så er det svært få dårlige dager, enn når jeg satset fullt. Gjør man det man syntes er gøy er alt lettere.

 

9. Beste sykkel minne?

Umulig å svare på da jeg har helt utrolig mange bra minner fra sykkel. Sykkel har vært livet mitt de siste 10 årene. Det er i forbindelse med sykkel jeg har funnet min samboer og i det miljøet jeg har holdt på. Noen av de beste opplevelsene har vært:

-NM gullene var enormt stort. Jeg har alltid tullet det til i NM og da ta 2 på rad var stort.

-Første gang på Megavalanche. Det var en enorm opplevelse å stå på 3300 meter over havet sammen med 330 andre på snø. Fellesstart og førstemann ned. Det var veldig spesielt og noe alle som sykler sti bør gjøre.

-VM på hjemmebane i år. Dette var et ritt jeg egentlig ikke hadde noe planer om. Hadde jo vært med som mekaniker hele året og hadde ingen planer. Men merket jeg kom i bra form og jeg fikk kjøre selv om jeg knapt hadde kjørt ritt. Setter utrolig pris på at NCF lot meg kjøre når jeg sa jeg var i grei form. Å bli beste Norske og med det publikumet var sjukt.

Utover dette har jeg 20-30 andre sterke minner, men kan jo ikke skrive alt.

 

10. Hvor mange ritt har du syklet og hvilket vil du trekke fram som det beste, morsomste?

Hvor mange ritt vet jeg ikke men det har blitt mange ritt, telte opp at jeg hvertfall hadde rundet 100 pallplasser med god margin. De kuleste for meg er:

 

-Megavlanche

-Terrengsykkelrittet

-Skjebergrittet

-Trans-Provence

-diverse Norgescup løyper

-Grenserittet (bra stemning)

 

11. Personlige rekorder / Meritter?

Har ikke så mye tall på det men det viktigste er 2 x norgesmester, 1 x nordiskmester, vunnet Norgescupen sammenlagt. Alt i alt har jeg over 100 pallplasser i ritt. Alt i fra UB up til Birken.

 

12. Hva er du best på?

Jeg er god på å presse meg. Klarer å få ganske mye ut av begrenset med form.

 

13. Hva trenger du å forbedre deg på?

Jeg jobber hver økt med å kunne kjøre fortere i teknisk terreng. Fordi det er gøy og fordi det er mer og mer i retning tekniske ritt jeg kjører.

 

14. Andre interesser utenom sykling?

Jeg er generelt en sport/utstyr dude. Liker langrenn og holde meg i form. Digger å kjøre MotoCross/Enduro også men det har det blitt lite av selv om jeg har sykkel fortsatt.

 

 

15. Tips til andre for å komme i gang med sykling? Nye, etablerte, unge og eldre

Fin gleden med å sykle og det som motiverer deg. Skal du bruke fritiden din til dette?så gjør det du liker. Alt for mange råd til mosjonister går på at du at du skal trene i sone ditt og datt. Mitt råd er å sykle og få fine opplevelser på sykkel. Gjør du det så sykler du mer, blir gladere og mest sannsynlig raskere fordi du gjør det mer.

 

16. Hva er det som driver deg?

En blanding av et ekstremt konkurranse instinkt og at jeg digger å sykle i skogen.