Ukens profil: Einar Tho

Ukens profil: Einar Tho

Les om innflytteren og telemarkingen som ble ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis.

Vi har tatt turen til Mediehuset Haugesunds Avis for å snakke med Tottenham Hotspur supporter Einar Tho.

Einar Tho fyller snart 40, er gift og er pappa til to jenter. Bosatt på Torvastad. har bodd mer eller mindre halve livet sitt i Rogaland. Einar studerte journalistikk i Stavanger. Var der i sju år før han kom til Haugesunds Avis i 2006.

Einar Tho er i dag ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis og en ivrig mosjonist.

 

1. Hekta på sykling?

Ikke hekta, kanskje, men synes det er en flott måte å trene på. Man kommer seg også langt avgårde og blir kjent på nye steder.

 

2. Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for deg?

Alltid annerledes enn den forrige. Jobben og forpliktelser hjemme styrer mye hvor mye jeg får trent. Hiver meg rundt når jeg har tid. Prøver gjerne å få til minst et par løpeturer og en eller to sykkelturer, men ofte blir det mindre. Av og til blir det litt fotball eller innebandy. Har sjelden en plan. Prøvde å være litt smart før Ironman, men eller ser det lyst og vær som styrer.

 

3. Favoritt treningsøkt?

Rolig langtur i fint vær, helst med dårligere trent kamerat. Gjerne ispause. Liker også å ta noen turer opp Steinsfjellet. Det morsomste er bølgete og svingete skogsstier.

 

4. Hvor liker du helst å sykle? Sted, veier, terreng, sti, grus og lignende

Hvor som helst hvor det er medvind. Har hytte på Bjoa. Der er det fine turer på grus og sti over til Ølensvåg eller Vikebygd. Vindafjord og Tysvær har også mange fine, svingete småveier. Karmøy også, for så vidt. Prøver å unngå for mye trafikk.
5. Når/ hvordan og hvorfor begynte du å sykle?

Begynte med terrengsykkel som trening for 12-15 år siden da vi bodde i Sandnes. Har knær som ikke har vært for glad i å løpe, så da var sykling et fint alternativ for ikke å visne helt bort.

 

6. Hvem inspirerer / motiverer deg?

Er uten ambisjoner for syklinga, utover rekreasjon og å holde meg i form. Har derfor ikke det store inspirasjonsbehovet utover egen treningslyst. Men det er imponerende å se folk trene og konkurrere på tross av sykdom eller fysiske problemer. Det setter egne nykker i perspektiv.

 

7. Mål? Kortsiktige/ langsiktige?

Sommerens mål var en kjekk gjennomføring av Ironman 70.3 i Haugesund. Har ikke bestemt hva jeg skal sikte mot nå. Hovedmålet er å være frisk og blid. Det bidrar sykling til.

 

8. Hva gjør du for å motivere deg selv på en tung dag?

Det er da det er greit å ha en konkurranse å sikte mot. Men får ikke dårlig samvittighet av å ta noen rolige kvelder på sofaen.

 

9. Beste sykkelminne?

Sykkeldelen av Ironman var gøyal. Mye folk som heiet, og bonus å sykle forbi tempotyskere på sykler til 50.000 kroner, på min litt slitne landeveissykkel (selv om det var mange som dundret forbi meg, også). Hadde også en knalltur i Birkebeinerrittet i fjor.

 

10. Hvor mange ritt har du syklet og hvilket vil du trekke fram som det beste, morsomste?

Sykler maks to-tre ritt i året. Organiseringa og omfanget av Birken er imponerende. Men koser meg like mye i lokale ritt som Steinsviksrittet og Hårfagre. Har også prøvd meg på Haugesund-Sauda, og det ga mersmak.

 

11. Personlige rekorder / Meritter?

Tidene glemmer jeg et kvarter etter jeg er i mål, og har ingen plasseringsambisjoner. Var veldig fornøyd med å klare merket i Birken i fjor.

 

12. Hva er du best på?

På å holde treningen lystbetont. Jeg gruer meg ikke til anstrengelser, og tror jeg er ganske god til å pushe på selv om treningsgrunnlaget ikke er på topp.

 

13. Hva trenger du å forbedre deg på?

Skulle gjerne vært mye bedre på teknisk terrengsykling. Og så burde jeg ha trent styrke, det er så kjedelig at det aldri blir noe av.

 

14. Andre interesser utenom sykling?

Jobben, journalistikk og samfunnet, må vel også regnes som en hovedinteresse. Ungene. Fotball. Hytteliv.

 

15. Kort beskrivelse av hvordan det var å sykle Hårfagrerittet?

Det er et knallritt. Variert og morsom trasé. Skulle ta det veldig rolig i år, og starta i ganske lavt tempo. Så ble jeg mer ivrig, men fant dårlig med følge i passe fart på asfalten. Fra Skåredalen tråkka jeg på så hardt jeg klarte og hadde det gøy til krampa kom de siste par kilometerne.

 

16. Ditt neste ritt. Hvor og når?

Håper jeg blir med i Hårfagrerittet, om det passer.

 

17. Tips til andre for å komme i gang med sykling? Nye, etablerte, unge og eldre…

Kjøp en all right sykkel. Den trenger ikke være dyr, men må passe. Prøv forskjellige typer turer. Gjør mer av det du synes er fint, og mindre av det du ikke liker. Så øker du på. Det er hyggeligst å sykle med andre, men kom deg ut selv når det ikke passer for andre. Ikke la deg stresse av folk som snakker om konkurransetider og treningsregimer – om det ikke er det som trigger deg. Og bruk hjelm hver gang; du aner ikke når du tryner.

 

18. Hva er det som driver deg?

Ønsket om å være i ok form og gleden over å ta i litt ute i naturen.

 

19. Hva betyr sykkel for deg?

En av flere former for morsom trening og avkobling.

 

Tusen takk for praten Einar. Vi gleder oss stort til å se deg og hele Mediehuset i full sving enten i løypa eller på Steinsfjellet på matstasjonen deres der.

Einar Tho