Ukens profil: Anne Margrethe Hausken Nordberg

«Hodet kan være forskjellen på gull og tull…»

I dag har vi vært så heldige å få snakket med en 3 x verdens mester i Orientering. Les om hvordan hun gjennomfører sitt treningsregime, motiverer seg og hvordan løse bl.a. tidsklemma.

Hun er gift med Anders og sammen har dem 2 barn på 4 og 1 år.

Anne Margrethe er utdannet Cand.Pharm og PhD i medisin, men har jobbet som profesjonell o-løper siden 2011.

 

1. Hekta på sykling?

Nei, men har brukt det som alternativ trening, både som skadeforebygging og i skadeperioder.

 

2. Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for deg?

Jeg trener bare løping eller orientering, totalt 12-13 økter i uka. Tidligere løp jeg mindre, men trente mye alternativt (ski/basseng/sykkel). Med to små barn har jeg det siste året tatt sjansen på å bare løpe, for det er mest tidseffektivt. Og så sant man holder seg skadefri, gir det også best utbytte for løpere.

 

3. Favoritt treningsøkt?

Orienterings-intervall med gutta i klubben er en klassiker. Jeg har alt å vinne, de har alt å tape. På spinning-sykkel har jeg en 90 min hate-økt som jeg er sabla fornøyd når jeg har gjennomført. Oppvarming 20 min + intervall 45/15 sek x 20 x 3 + nedsykling 10 min. De to seriepausene er bare 1 min hver. Setter meg pulsmål for hver serie: For eksempel over 150 i løpet av første serie, 155 i løpet av andre og 160 i løpet av siste. Økta krever mye god musikk, og det svettes mer enn godt er…

 

4.Hvor liker du helst å sykle? Sted, veier, terreng, sti, grus o.l.

Jeg sykler gjerne på grus. Bor i Oslo, og har noen fine runder i Nordmarka. Sti har jeg knapt prøvd, jeg er veldig pysete der.

 

5. Når/ hvordan og hvorfor begynte du å sykle?

I 2003 fikk jeg brudd i kneskåla, og måtte trene alternativt. Kjøpte meg sykkel for å kunne veksle mellom sykkel og rulleski. Det var nok første gang jeg brukte sykkel som trening, og oppdaget grusrundene i Nordmarka.

 

6. Hvem inspirerer / motiverer deg?

Jeg må le litt når jeg skriver Anders, og det hører kanskje rart ut. Men mannen min trappet i fjor ned fra å være VM-løper til å bli klubbtrener i Nydalen, og bare trene for fullt i deler av året. Da trente han til gjengjeld knalltøft blant annet i 6 uker før NM, og det eneste som drev ham var å knuse landslagsgutta der. Han klarte det, og måten han gjennomførte det skippertaket på bidro til at jeg endret treningen min i år. Utover det lar jeg meg inspirere av mennesker både i og utenfor idretten, uten at jeg vil trekke fram en enkelt person. Men sterk indre motivasjon er alltid spennende å høre om.

 

7. Mål? Kortsiktige/ langsiktige?

Hver søndag evaluerer jeg ukas trening, og planlegger den neste. Fornøyd når jeg er frisk og hel, og får fulgt planen. Er nok litt «veien er målet» – person. Vet at når jeg får krysset av mange gode treningsuker gjennom vinteren og våren, blir det artige løp om sommeren hvor man har mulighet til å kjempe med de beste.

 

8. Hva gjør du for å motivere deg selv på en tung dag?

Det spørs hvor tung den er. Det kan være lurt å trene roligere enn planlagt av og til, men det skjer nesten aldri at jeg dropper økter. Det siste året har jeg ført treningen på funbeat.se i tillegg til i en old school papir-treningsdagbok fra forbundet, og det har faktisk vært litt motiverende å følge/like/kommentere andres trening. Man får jo kred tilbake også. Type facebook for oss som er mer gira på å følge med på trening, enn på skrytebilder av unger…

 

9. Beste sykkel minne?

Velger en langtur i Nordmarka i klart høstvær, med bollestopp på Kikut. Bra greier.

 

10. Hvor mange ritt har du syklet og hvilket vil du trekke fram som det beste, morsomste?

Har ikke syklet noen ritt.

 

11. Personlige rekorder / Meritter?

På sykkel er det nok å tryne såpass tøft som 10-åring at jeg røyk begge fortennene og haka. Ellers 10 VM-medaljer hvorav 3 gull i orientering.

 

12. Hva er du best på?

Tøff i hodet, prøver å være kald i dueller.

 

13. Hva trenger du å forbedre deg på?

Ikke lenge etter et VM, prøver jeg å definere det som er viktigst for meg å ta tak i med tanke på de distansene jeg blinker meg ut for neste års VM. Nå er det ett år til neste VM, og jeg har allerede begynt å teste ut en ny mental innstilling til langdistansen. Hodet kan være forskjellen på gull og tull…

 

14. Andre interesser utenom sykling?

Har to små barn, så tida går med til vanlig familieliv. Har en blogg som jeg sjelden prioriterer tid til å oppdatere, www.hauskennordberg.com og er i alle fall mer aktiv på twitter som @hauskennordberg

 

15. Hva er det som driver deg?

Trives for det første veldig godt med treningshverdagen. Har dessuten et hat/elsk-forhold til de største konkurransedagene, noe som gjør at spenningsnivået blir deilig høyt.

 

16. Hva betyr sykkel for deg?

At jeg kommer mye lengre inn i marka enn hvis jeg løper. Det er faktisk et stort pluss.

 

Tusen takk for praten Anne Margrethe, håper du får en fin oppkjøring til neste års sesong. Lykke til med VM, vi kommer til å heie på deg.

Håper også du tar deg tid til å delta på Hårfagrerittet en gang, jeg kan love at du skal slippe å knekke tennene denne gangen.

foto: Harald Andresen

foto: Remy Steinegger